gimpafrany-lelohely-lasztonya

Gímpáfrány lelőhely – Lasztonya

0 Ft-tól

A letenyei járásban lévő elöregedő, apró zsákfalu környékén igazi nevezetesség él: a gímpáfrány. Hogy mit kell tudnunk erről a növényről?

  • Vélemények 0 Értékelés
    0/5
  • Címkék Nyitvatartás
    Éves
  • Nehézség 2 Kényelmes
    2/4
  • Befogadóképesség Nagy
Gímpáfrány lelőhely – Lasztonya

Ha ellátogatunk Lasztonya határába, egy Dél-Zalában kimondottan botanikai ritkaságnak számító értékkel találkozhatunk, mégpedig a gímpáfránnyal. A páfrány név hallatán a legtöbb ember a hűvös, párás erdőkben, patakpartokon tenyésző, szárnyaltan összetett levelű növényekre gondol.

Kevesen tudják, hogy a hazai páfrányok között mindössze egyetlen faj van, melynek levéllemeze osztatlan. Levelének alakja állítólag a gímszarvas nyelvére emlékeztet, innen kapta magyar elnevezéseit: gímnyelv, gímpáfrány.

A gímpáfrány az egész világon elterjedt növény. Hazánkban elsősorban a középhegységek mészkő szurdokerdeinek jellemző faja, de a sziklaerdők és bükkösök aljnövényzetében is előfordul. Az Alföldön és alacsonyabb dombvidékeinken azonban igazi kuriózumnak számít, itt előfordul, hogy öreg kutakban telepszik meg.  Lasztonyán egy mély völgyben lévő szurdokerdőben találjuk meg a növényt. A gímpáfrány termőhelye itt Lasztonya mellett mintegy 18 hektár nagyságban helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Kapcsolat
Elérhetőségek:

Lasztonya Község Önkormányzata

8887, Lasztonya Kossuth u. 4.