gutmann-palota-nagykanizsa

Guttmann palota – Nagykanizsa

0 Ft-tól

Egy klasszicista palota, ahol a 19. század végén sok híres zeneművész megfordult – a dualizmus korának egyik pezsgő központja volt.

  • Vélemények 0 Értékelés
    0/5
  • Címkék Nyitvatartás
    Éves
  • Nehézség 1 Enyhe
    1/4
  • Befogadóképesség Közepes
Guttmann palota – Nagykanizsa

Nagykanizsa belvárosában áll ez a szép klasszicista stílusban épült palota, mely a Guttmann dinasztia lakhelye volt a tizenkilencedik században és a huszadik század elején. A gelsei származású dinasztiaalapító, Guttmann Simon Henrik volt az, aki megalapozta a família helyét a kanizsai közéletben. Kiváló gazdasági döntései voltak, na és nem házasodott rosszul: a főnöke lányát vette el. Vasúti talpfák gyártásával és kereskedésével foglalkozott, igen hamar jelentős vagyonra tett szert.

Fia, Guttmann Vilmos vitte tovább apja örökségét, szinte nem volt olyan egylet, társaság a városban, amelynek ne lett volna tagja, sőt vezetője. Így meghatározó szereplője lett Nagykanizsának kulturális, gazdasági és társadalmi értelemben is.

Támogatta a zeneművészetet: így fordulhatott elő, hogy nagynevű magyar és külhoni énekesek és hangszeres művészek is felléptek a Guttmann-palotában például Blaha Lujza vagy az olasz világhírű mezzoszoprán, Alice Barbi.

Az épület további sorsáról érdemes megemlíteni, hogy 1953 és 2000 között itt működött a zenei tárgyú relikviákat is őrző Thúry György Múzeum.

Kapcsolat
Elérhetőségek:

Cím: 8800 Nagykanizsa Erzsébet tér 11.