Harangláb – Kissziget

0 Ft-tól

Egyutcás település, alig kétszáz lakossal. Ha kíváncsiak vagyunk egy eredeti, tizenkilencedik századból származó haranglábra, nézzük meg a kiszigetit!

  • Vélemények 0 Értékelés
    0/5
  • Címkék Nyitvatartás
    Éves
  • Nehézség 1 Enyhe
    1/4
  • Befogadóképesség Nagy
Harangláb – Kissziget

De mi is az a harangláb és miért alakult ki? Hívjuk segítségül a Magyar Néprajzi Lexikont:

harangláb: a templomi harang elhelyezésére szolgáló egyszerű oszlop, gerendaszerkezet, amelyet legfeljebb az időjárás viszontagságai ellen védőtetőkkel látnak el, amelyek oltalmazzák magukat a harangokat, a harangok felfüggesztő mozgató mechanizmusát, valamint a tartószerkezetet és alapozását. A haranglábak a falusi épületekkel közel azonos magasságúak, vagy azoknál csak valamivel magasabbak. Gyakran magánosak, de gyakran egy-egy templom vagy szakrális célokra is igénybe vett épület, pl. iskola szomszédságában áll.

Nyilván nem véletlen, hogy a Filep Antal nevével jelzett szócikkhez is illusztrációként csatolták a kisszigeti haranglábat, amely a község főutcáján áll, mint annak egyik legjelentősebb építészeti értéke. Ez egy tizenkilencedik századi szép, szoknyás fa harangláb. A bádoggal fedett, négy törzsoszlopos, nyitott szoknyás, magas építményben egy harang kapott helyet.

Kapcsolat
Elérhetőségek:

Polgármesteri Hivatal Kissziget

Cím: Kissziget, Fő út 42., 8957

Telefonszám: +36 92 378 038