kerekvar-eszteregnye

Kerekvár – Eszteregnye

0 Ft-tól

Eszteregnyén, ha sétálunk, talán nem is sejtjük, hogy milyen érdekes történelmi helyszínen járunk. Legalábbis – nagyon régin… Menjünk el tehát Obornak felé, és térjünk be az erdőbe!

  • Vélemények 0 Értékelés
    0/5
  • Címkék Nyitvatartás
    Éves
  • Nehézség 3 Közepes
    3/4
  • Befogadóképesség Közepes
Kerekvár – Eszteregnye

Eszteregnye határában Eszteregnye és Obornak között az erdőben, egy domb végződésében található a Kerekvár (vagy Kerek vár). A kisméretű fa lakótorony helyét árok övezi és két külső sánc választja el a dombháttól.

A Kerekvár, mint a többi Árpád-kori kis vár zöme, egy kisebb átmérőjű dombocskán állt, melyet sánccal és árokkal vettek körül, kihasználva a természet adta védelmet is. Belsejében egy fatorony állhatott. A vár építtetője valószínűleg Jakab mester volt, aki német nemzetiségű lehetett – a III. István által behívottak közül.

A vár egyike azoknak a XII-XIII. században épített kis méretű váraknak, melyekkel a belháborúktól sújtott Magyarországon a jelentősebb birtokosok a területeiket védték. Katonai jelentősége nem volt számottevő, csak néhány tucat embert tudott befogadni, de alkalmas volt lakójukat megvédeni a rablótámadásoktól. Nagy létszámú támadó sereggel szemben védhetetlen volt, ezért a tatárjárás után a nagyobb birtokosok jóval nagyobb, a kor követelményeinek megfelelő erődítményeket építettek.

A tatárjárás után így természetesen már nem minősült várnak, fenntartása nem kötődött királyi engedélyhez. Ráadásul a közbiztonság is javult a 15. századtól – így a vár lassan elpusztult.