mura-menti-tajvedelmi-korzet

Mura-menti Tájvédelmi Körzet

0 Ft-tól

A Mura-folyó, melyről régiónk nevét is kapta, gyorsan szeli át ezt a gyönyörű vidéket. Környezete otthont biztosít gyönyörű, különleges növényeknek és ritka állatoknak egyaránt – és még aranyat is kerestek benne. Elmeséljük, hogyan!

  • Vélemények 0 Értékelés
    0/5
  • Címkék Nyitvatartás
    Éves
  • Nehézség 2 Kényelmes
    2/4
  • Befogadóképesség Nagy
Mura-menti Tájvédelmi Körzet

A Mura-menti Tájvédelmi Körzet 2007-ben alakult meg. A védetté nyilvánítás célja a Mura folyóhoz és árteréhez kapcsolódó élővízi, mocsári illetve ártéri élőhely természeti értékeinek, egyedi életközösségeinek védelme és fenntartása, a jellegzetes tájképi adottságok megőrzése volt.

A Mura-folyó Ausztriában, a Hohe Tauern hegységben ered, 1764 m magasságban. A folyó teljes hossza 454 km, amelyből csak a legalsó szakasz, 48 km – annak is csak a bal partja – esik Magyarországra. Ezen az alsó szakaszon is elég gyors ahhoz, hogy medrét a laza talajban folyamatosan változtassa.

Az országhatár és a Zalai-dombvidék markáns délnyugati pereme között elhelyezkedő terület a Mura mente. A tájképet a gyors sodrású és szeszélyes Mura-folyó időszakos árvizei, zátonyokat, új partszakaszokat, szigeteket, holtágakat építő és romboló tevékenysége határozza meg. Az így kialakult értékes élőhelyek viszonylag természetes állapotban maradtak meg, mivel a határsáv közel ötven éven át katonailag elzárt terület volt.

A csodálatos táj fontos kereskedelmi útvonal része is volt, lakói halászattal is foglalkoztak a földművelés és állattenyésztés mellett.

1908-ban egy debreceni illetőségű ember kért aranymosásra engedélyt – igazán érdekes irat ez, ami fennmaradt nekünk. Vélhetően sok sikerrel a tevékenység nem járt, de a vidék mégis aranyat ér: igazi természeti kincs, ami a miénk.